Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

buxus

23. 4. 2008 16:35
Myslím si, že autor ...

... dost chybně prezentuje námitky proti svému článku jako spor mezi mladou (liberální) a starou (po kapitalizmu toužící) generací. Tohle není generační problém. Mezi starší generací je naopak stále  mnoho těch, kteří nostalgicky vzpomínají na vládu komunistů. Členská základna a  voličský potenciál KSČM se skládají zejména z těchto lidí.

Raný kapitalismus 19. století měl i silně pozitivní stránky - a tou byla především technická a průmyslová revoluce.  Šlo o určité vývojové období, které bylo lepší než ta předchozí,  a to i přes nepopiratelná negativa, které autor popisuje. Srovnávat jej s dnešní situací nemá smysl - člověk, který u nás dnes žije na hranici bídy, by byl tehdy považován za dobře situovaného - má několik párů bot, ošacení, zajištěnou lékařskou péči, nárok na podporu, atd.

0 0
možnosti
D

dasty84

23. 4. 2008 16:40
Re: Myslím si, že autor ...

Problém byl, že prospěch z průmyslové revoluce tito obyčejní lide neměli. Spiš naopak. Autor.

0 0
možnosti
PO

POToole

23. 4. 2008 15:56
Ranny kapitalismus

nebyl prilis laskavy k sirokym vrstvam, o tom neni pochyb. Byl soucasti vyvoje lidske spolecnosti, a take svym zpusobem umoznil vznik jeste horsich ideologii, jakou byl samozrejme komunismus. Ty nejzrudnejsi ideologie vznikly z bidy, a to musi byt to hlavni ponauceni...

Vetsina z nas chodila do skoly za komunistu, a leta jsme poslouchali o spatnem kapitalismu. Komuniste se snazili nam vtlouci do hlavy, ze to, co Vy popisujete, stale existuje v kapitalistickych zemich, ackoli se kapitalismus davno reformoval a jejich system byl daleko, daleko zrudnejsi. Nedivte se proto, ze mnoho lidi je unaveno o "spatnem" kapitalismu poslouchat. My vime, ze ani dnes neni vse idealni, ale vetsina z nas zije v lepsich podminkach nez za komunistu a alternativy jsou mnohem, ve svych dusledcich, horsi.

Preji stesti v dalsim psani!:-)

0 0
možnosti
D

dasty84

23. 4. 2008 16:01
Re: Ranny kapitalismus

Děkuji za objektivní příspěvek. Pokusím se pochopit starší generaci. Komunismus nesmíme dovolit, ale nesmíme ani dovolit, aby společnost uchvátila opačná demagogie vedoucí k návratu některých nešvarů kapitalismu.

0 0
možnosti
JD

William Bernard

23. 4. 2008 15:44
Winston Churchil...

....kdysi řekl, že kdo není levičákem ve dvaceti nemá srdce. Ale kdo jím zůstane po čtyřicítce nemá mozek ;-)

Třeba autor ještě dospěje.....

0 0
možnosti
UNVK

u nás v kocourkově

23. 4. 2008 15:28
Co tím chce básník říct ...

jak za vším hledej kapitalizmus ... myslím že vaše světonázory omlouvá jediné ... mladická nerozvážnost

0 0
možnosti
D

dasty84

23. 4. 2008 15:32
Re: Co tím chce básník říct ...

Za vším hledej komunismus. Říká velká část "moudrých, starších a zkušených" z řad lidí zatížených minulým režimem. Autor.

0 0
možnosti
PK

dolch

23. 4. 2008 15:25
Vy máte strach

Autore, jak tak čtu článek a reakce, začínám chápat. Vy se prostě bojíte, že se nám ten tzv. "kapitalizmus volné soutěže" zase vrátí. Tak to vás mohu uklidnit, zavedením všeobecného hlasovacího práva je cesta zpět prakticky vyloučena.

Jinak podobné články a diskuze bych řekl, že celkem postrádají smysl. Jistěže v různých dobách se lidé měli jinak. Někdy hůře, někdy lépe. Nebo v některých směrech hůře, v jiných lépe. Museli třeba víc pracovat, ale zase mohli dýchat čistší vzduch. Neměli AIDS, ale zato umírali na jiné, z dnešního pohledu banální choroby. Nebo třeba za socializmu pracovat nemuseli (stačilo chodit do práce), ale zase si nemohli nic koupit. A tak by se dalo pokračovat do nekonečna.

Takže bych shrnul, pláčete dobře, ale na cizím hrobě.

0 0
možnosti
D

dasty84

23. 4. 2008 15:30
Re: Vy máte strach

Já tady jasně opakuji: nejsem komunista, nejsem proti svobodě slova ani volnémi obchodu. Pro všechny ¨fundamentální pravicové demagogy ještě jednou: každý levicový liberál není komunista, co má v pokojíčku na zdi plakát Stalina. Říkám to NAPOSLED. Autor.

0 0
možnosti
TB-VC

Todd Bertuzzi - vrah cenzorů

23. 4. 2008 15:24
Chudáček dělník z 19. století

Ještě že pak přišel Stalin a on mohl jet do gulagu vlastním mercedesem. ;-)

0 0
možnosti
PK

dolch

23. 4. 2008 15:28
Re: Chudáček dělník z 19. století

Tak to ne, přišel Stalin, a dělník se konečně mohl povozit mercedesem pana továrníka. Dokonce i s panem továrníkem. Měli totiž společnou cestu :-)

0 0
možnosti
M

mak24

23. 4. 2008 15:13
má autor něco lepšího?

tak jako demokracie není nejlepší zřízení, ale lepší zatím nebylo vymyšleno, tak kapitalismus není všemohoucí, ale nic lepšího nevidím. Kdy a kde jinde se mohl schopný člověk vypracovat lépe -od nuly, neomezeně dle jeho schopností? otrok? poddaný ve středověku? nekomunista v socialismu?

tím že budete poukazovat na problémy ranného kapitalismu, tím líp nebude a k rannému kapitalismu se tu nikdo vracet nechce. Jo Komunismus to je jiná, to by pár lidí uvítalo. A to je ten problém proč se mluví o zločinech komunismu

0 0
možnosti
D

dasty84

23. 4. 2008 15:20
Re: má autor něco lepšího?

Váš optimismus nesdílím. Mnoha lidem by se kapitalismus 19. století líbil. Kde berete tu jistotu, že ne? A kde berete tu jistotu, že je spousta lidí co by tady chtěli opět diktaturu proletariátu? Myslíte, že já ji chci? Nikoliv. Já jin poukazuji na tu demagogii, která vládne ve společnosti. Ovzuší ve kterém je každý levicový liberál označen za komunistu a každý pravicově smýšlející je ten dobrý, dokonalý a in.

0 0
možnosti
LF

Libor F.

23. 4. 2008 15:08
No to je neuvěřitelné

Vás omlouvá jenom Vaše mládí. To je neskutečně hloupý a naivní blábol. Možná, že z toho vyrostete, ale zřejmě už ne. S tímhle světonázorem byste asi měl změnit školu - nejlepší by byl postgraduál někde, kde to dělají lépe. Co třeba Severní Korea ? 

0 0
možnosti
D

dasty84

23. 4. 2008 15:11
Re: No to je neuvěřitelné

Velmi pochybuji, že můj světonázor se bude v budoucnu vyvíjet nějakým z Vašeho pohledu lepším směrem. Musím Vás zklamat. Autor.

0 0
možnosti
SA

Saltos Alim

23. 4. 2008 15:04
Opravdu legrace?

Panečku, Vy si dovedete dělat srandu když slepě a tupě opíšete něco z historie a snažíte se mluvit vysoce aktuálně  a zasvěceně z dnešních pozic. Zapomněl jste dodat, že neměli ani rozhlas natož televizi, nebydleli v panelácích, nelétali na Bahamy, neplatili poplatky  za zdravotní péči, nečekali na rozhodování nejvyššího až  ústavního soudu atd. a atd. Ba ani jste se nesnažil zmínit lepší situaci  ve starém Římě a význam spartakovského hnutí. Takže - co jste chtěl vlastně říct? Že snad existuje něco jako vývoj? 8-o

0 0
možnosti
D

dasty84

23. 4. 2008 15:08
Re: Opravdu legrace?

Myslíte vývoj od nedokonalého kapitalismu k dokonalejšímu komunismu:-)? Ten totiž v rámci časové osy přišel přece později. Vy jste vůbec nepochopil můj článek. Tohle nemá být obžaloba pravicového názoru, ale pravicového dogmatu šířeného médii.

0 0
možnosti
TB-VC

Todd Bertuzzi - vrah cenzorů

23. 4. 2008 15:00
To že se někdo za celé mládí

dokáže "vypracovat" pouze na obyčejnýho dělníka není zločin kapitalismu, ale ostuda onoho vohnouta. :-P

0 0
možnosti
D

dasty84

23. 4. 2008 15:05
Re: To že se někdo za celé mládí

Bez urážky. To je hodně, hodně hloupý příspěvek. Autor.

0 0
možnosti
  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1982x
Absolvent VŠB - TU Ostrava

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články