Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TN

Jojna Brutman

26. 9. 2008 15:23
"Prašť jako uhoď"

No, tragikomické na tom vašem článku je, že se navážíte do p. Jocha dost drsně, vyčítáte mu demagogii, útočnou paušalizaci, ignoranci, nedostatek svobodomyslnosti ... Říkáte, že nejste jako on, že pouze nastiňujete jednu z možných cest, na nikoho se nedíváte přes prsty.

A přitom demagogicky paušalizujete úplně ukázkově.

0 0
možnosti
TN

Jojna Brutman

26. 9. 2008 15:25
Re: "Prašť jako uhoď"

Joch: „Příští důchodci budou placeni z daní našich dětí. Ekonomicky viděno: kdo se rozhodne děti nemít, je asociální vyžírka na úkor těch, kdo děti mají a investují do nich.“ 

Dostál: "podle pana Jocha má bezdětný pár, který pro společnost celý život svědomitě pracoval a odváděl finance do státní kasy menší společenskou hodnotu, než pár který si pořídil čtyři děti, celý život žil ze státní podpory a z těchto dětí vychoval čtyři gaunery, flákače a ulejváky."

Probůh, kde jste to tam vyčetl? Vždyť vám jako otec tří dětí, který do nich investuje (nemyšleno finančně) můžu odpovědět, že mě to uráží. Že (v duchu vaší logiky), všechny, kteří mají děti, považujete za vychovatele gaunerů, flákačů a ulejváků.

0 0
možnosti
W

wiki5.5

26. 9. 2008 14:31
jedine

co jsme se dovedeli, ze jste jesitny egoista... ale to pozorni ctenari vedeli davno

0 0
možnosti
D

dasty84

26. 9. 2008 15:18
Re: jedine

To je skoro každý kdo ventiluje své názory na internetu. Když jsem schopen sebekritiky, tak to ještě není tak strašné:-) Na pana Jocha nemám. Ten kdyby spadnul ze svého ega na své IQ, tak by si pořádně rozmlátil hu.. ústa. Autor.

0 0
možnosti
JN

tojsouveci

26. 9. 2008 13:28
No nevím

Kodex blogera:

Texty, které NEDOPORUČUJEME zařazovat na blog. idnes.cz, jsou především:

- články, jejichž hlavním tématem je blog (váš vlastní nebo cizí) či diskuse k němu; na titulku tedy nepatří například vaše úvahy o jiných blog

0 0
možnosti
D

dasty84

26. 9. 2008 13:39
Re: No nevím

Obvinění Romana Jocha považuji za natolik závažná, že tento článek může být jen těžko brán jako něco jiného než konstruktivní kritika. Navíc pan Joch není standartním blogerem, nýbrž veřejně činnou osobou. Je to asi jako by si např. pan prezident Klaus založil na idnes blog a tím by bylo automaticky tabu Klause kritizovat. Člověk ,který útočí na všechny bezdětné osoby výrazy jako asociální vyžírka a neváhá takovýto nároz prezentovat mainstreamovém tisku musí počítat s odvetou. Autor.

0 0
možnosti
S

sphagnum

26. 9. 2008 13:19
Exponenciální růst jako cesta do pekla

Všechny populace, pokud nejsou nějak regulovány, rostou exponenciálně. Ale právě díky tomu, že vždy, kromě extrémních případů (epidemie, nálet kobylek, zamoření nádrže sinicemi),  nějaký kotrolní mechanismus existuje, může náš svět fungovat bez nebezpečných výkyvů. Že lidská populace v posledním století rostla exponenciálně svědčí o tom, že jsme se zbavili všeho, co by nás mohlo omezovat. Pokud nechceme vyhynout jako kobylky na vlastní přemnožení, potřebujeme nějaké omezení vlastního množení alespoň ve své hlavě. Systém (důchodů nebo čehokoliv) spoléhající na neustálý růst a hrozící zhroucením při ustáleném stavu je z principu neudržitelný. Čím dřív přejdeme na jiný systém, tím líp.

0 0
možnosti
L

lesicatko

26. 9. 2008 14:05
Re: Exponenciální růst jako cesta do pekla

Systém dôchodkov pri ustálenom stave, teda pri úhrnnom indexe plodnosti okolo  cca 2,1 nehrozí zrútením. Len to Nemecko má teraz 1,34 a to už z princípu na zrútenie je.

Odkiaľ sa u Vás vzal mýtus, že pri tom dôchodkovom systéme je nutný neustály rast ?

0 0
možnosti
HV

Nedobrotka

26. 9. 2008 12:21
Ach jo,

asi přepracovaností a tím, že je pátek jste nepochopila o čem autor psal. O tom, zda on sobně chce nebo nechce mít děti to nebylo. Zkuste si článek přečíst v pondělí ráno.

0 0
možnosti
HV

Nedobrotka

26. 9. 2008 12:22
Re: Ach jo,

šatně se odpověď zařadila, text patří Saše.

0 0
možnosti
S

SlusnyClovek

26. 9. 2008 12:21
Někteří lidé nemají děti ze sobeckých důvodů, to je fakt

To bylo i za totality. Když ovšem přišla masivní finanční podpora pro rodiny s dětmi, tak nastaly silné - "Husákovy" ročníky. Důvod byl zase sobecký, čerpat dávky. Nerozebírám ani romské rodiny, kde sobectví funguje jinak.

Ano, nebudou-li děti, nebude na důchody. Ovšem je poctivé říci, že mých 5 dětí situaci nezmění, bude-li většina populace jednak jinak. Já ponesu náklady, nějak přispěju. A budu na tom tratit.

Souhlasím s řadou argumentů pana Jocha. Vadí mi styl i obviňování a moralizování. Dost lidí má s tím problém děti vůbec mít. Nekdo děti nechce, protože mu doba připadá zlá a nechce aby v ní žili. Což nepokládám vůbec za sobecký důvod. Pan Joch ovšem tento argument nebere. On to nějak nalajnoval a co se nehodí, tak nechce slyšet.

Má právo zmínit i názor na lidi, co děti nemají. Obviňuje však paušálně, hází do jednoho pytle. Nerozlišuje, nepřipustí jiný názor. Moralizuje. Jedna věc je mít dobrou morálku, druhá věc je dobrou morálku nutit druhým lidem. To nejde.

0 0
možnosti
S

SlusnyClovek

26. 9. 2008 12:24
Re: Někteří lidé nemají děti ze sobeckých důvodů, to je fakt

Říkat lidem, co mají dělat, to může kněz v kostele. Tam je vzájemná shoda, že to je jeho funkce.

To je myslím chyba katolické církve, že se předpisuje dobrá morálka - lidem, kteří nevěří, nejsou katolíci. Prostě chtít předělat lidi proti jejich vůli. Když lidi nesdílí určité hodnoty, tak nebudou chtít podle nich žít. Přesvědčit někoho o hodnotách je jedna věc. Obviňovat někoho, že nějaké normy neplním, to je věc druhá. Proč plnit nějaké normy, když v ně nevěřím?

0 0
možnosti
L

lesicatko

26. 9. 2008 12:20
Povrchný článok

No neviem, akokeby to bolo napísané bez hlbšieho pochopenia súvislostí.

Prečítajte si aspoň toho Jana Kellera Súmrak sociálneho štátu, kritizuje z ľavicových pozícii dnešné sociálne štáty, resp poukazuje na javy a vysvetľuje prečo nastávajú.Je tam aj tá demografická otázka - viď môj príspevok nižšie.

0 0
možnosti
MU

HempValley

26. 9. 2008 12:01
omluva prijata

a jeste karma jako bonus ;-)

0 0
možnosti
RS

Zly_Soused

26. 9. 2008 11:55
Pokud děti nechcete,

tak je nemějte, ale nenuťte ty, co děti mají žít v "multikulturní" společnosti, aby vám měl kdo dělat na důchod.;-)

0 0
možnosti
D

dasty84

26. 9. 2008 13:03
Re: Pokud děti nechcete,

V pořádku. Já to nastínil jako jednu z možných cest. To je rozdíl mezi mnou a panem Jochem. Pokud chcete mít kupu dětí, tak je mějte. Já se nedívám přes prsty na lidi, co mají tří, čtyři nebo pět dětí, tak jak je dnes zvykem. Ale naopak pan Joch cíleně útočí do těch, kdo děti nemají. Odpírá jim svým moralizováním jejich právo děti nemít. On není svobodomyslný a demokratickotvorný člověk. On je prostě ignorant. Autor.

0 0
možnosti
AS

pralinka_rumova

26. 9. 2008 11:42
Děkuji za vyjímečně střízlivý pohled

na tento problém, který se třeba zde na blozích omílá už pár týdnů, od zveřejnění památného článku radikála Jocha.

Ale nedělám si iluze, stejně se tu do vás zase pustí všichni ti moralisté, za vaše kacířské myšlenky:-), tak se držte.

0 0
možnosti
  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1982x
Absolvent VŠB - TU Ostrava

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články